Arg, ledsen och besviken

Vad mindre kan man tänkas bli när ens bästa vän sviker? Vi hade det så trevligt tillsammans i förrgår kväll, "köpte"  musik via nätet, ordnade iTunesbiblioteket, skypade och surfade. Plötsligt började min vän uppföra sig egendomligt och verkade på sätt och vis frånvarande. Inom kort var hårddiskkraschen ett faktum.

En av Prishtinas bästa relationsexperter undersöker för närvarande hur mycker som går att rädda. Till dess att vi vet svaret på detta, kommer jag att vara lite svår att få tag på, eftersom Inspiron 6400 var mitt främsta fönster mot omvärlden.

Allt går att sälja med mördande reklam

image111image112
Ibland känns det som att min vardag i Kosovo har tillräckling med roliga skyltar och knasiga menyer på medioker engelska att jag skulle kunna starta min egen tjuvtittat-sajt.

Som jag skrivit tidigare är Prishtina som en permanent byggarbetsplats och på väg till jobbet en dag stod byggentreprenörfirman Nazis gröna van och blockerade gatan. Jag visade glatt upp min bild för mina kollegor, som inte förstod var som var så roligt med Nazis förintande reklamsticker. "Nazi" underströk jag. "Nazi!!" alltmer desperat. Jag vet att vi är här för att arbeta med "capacity building", men andra världskriget måste de väl ändå hört om. Tyskarna var ju till och med i Prishtina om jag inte minns fel. Ganska snart är vi dock överens, fast de tyckte inte det var så kul. Nazi är smeknamnsformen för Nazmi och eftersom det finns massor av Nazmi i Kosovo så finns det följdaktligen massor av företag som heter Nazi.

Nästa bild är förstås lite barnslig, men jag kunde inte låta bli och jag får dessutom passa på de sista veckorna innan jag passerar 30-strecket. Jag vet inte om det betyder något på albanska, men kar och den böjda formen karin är den albanska motsvarigheten, så kosovoalbanerna har nog anledning att dra på munnen lite då och då hemma i Sverige. Karin på Sida-kontoret i Prishtina har av denna anledning valt att fördanska sitt namn till Karen här nere. Skylten är i alla fall från Dragash i södra Kosovo där man hittar byarna Kuk, Kuklibeg och Kukjan. På andra sidan gränsen till Albanien ligger den lite större staden Kukës.

Tidigare skyltinlägg hittas här.

Senaste nytt från Balkan

En händelserik helg på Balkan. Tänkte tipsa om lite best of, eller worst of snarare.

image113I fredags stormade en folkmassa domstolen i Mitrovica och har ockuperat den över helgen. Tidigt imorse åter togs byggnaden av FN-polis och ett dussintal arresterades. Det sägs att flera poliser och KFOR-soldater skadades och att fordon sattes i brand. På väg till häktet överfölls konvojen och vittnen säger att några av de häktade lyckades fly. Läs mer på DN eller den engelskspråkiga serbiska B92.

I byn Gerdec i Albanien exploderade ett vapenlager i lördags. Nio uppges ha dött och 150-160 ha skadats. Min kollega hörde explosionen så långt bort som i Prishtina. Läs mer här.

Kom hit och jobba 3

Nu är det dags att söka tjänsterna hos EULEX. Räddningsverket rekryterar och har tjänster och ansökningsförfarande på sin hemsida. Numera står det också en bäddsoffa i mitt gästrum, så det är bara att flytta in.

My 15 minutes of fame

För er som liksom jag fortfarande sitter kvar på kontoret, kommer här lite helgläsning att distrahera er med. Jag har blivit intervjuad i tidskriften Arkitekten. Ladda ner tidningen som pdf här. Jag och Kosovo finns på sidorna 6-8. Jag hade kanske inte räknat med att hamna som sidan 3-kille, men jaja, lite marknadsföring av min person kan ju inte skada.

Goda grannar - Kosovarisk arkitektur VI

image110Så var det äntligen dags för ett nytt inlägg i serien om Kosovos arkitektur och annat bus. Inte för att publiken skrikit efter ett sånt inlägg, men publiken skriker ju inte över huvud taget.

Den här två husen ligger precis bakom mitt hem i samma kvarter. Min värd måste tillskrivas den goda egenskapen att ha varit präktig nog att hålla sig till de fyra våningar detaljplanen föreskriver och har bara gjort brandväggar mot granntomterna. Om man däremot är sugen på att tjäna lite mer pengar på sina grannars och stadsmiljöns bekostnad, gör man som på bilden, dvs bygger sju, åtta eller kanske tio våningar och fyller ut tomten ända ut till fastighetsgränsen. Att de som var klara först fick sålt sina lägenheter kan man ju förstå, eftersom det säkert finns tillräckligt många som är naiva nog att tro att det vi ser på bilden inte skulle kunna hända. Men hur investeraren till hus nummer två har tänkt vet jag inte. Vad mer än hänga tvätt kan man göra på balkongerna? Fast det är klart. Det kanske inte är så dumt att sitta där en varm sommarkväll och titta på TV - grannens alltså.

Jag mötte Lassie

Idag var det kändistätt när jag åt middag på Tiffany's och vi var dessutom omringade av dem. Precis till vänster satt Kosovos förre premiärminister Agim Çeku och en meter till höger om mig Lars Adaktusson. Jag såg att Lars ville prata med mig, men han insåg nog att det inte kanske var så kul för mig med alla som vill prata.

Helgens besök: Carl Bildt

Som ni kanske hört, så var Calle förbi Prishtina i helgen. Förutom att vi var och bowlade och gick en promenad i Gërmia, så hann vi förstås en fika på stan, innan han var tvungen att jobba lite. Läs mer om detta in DN.

Calle fick ligga på soffan, men i nästa vecka ska min gästsäng levereras. Det som idag är en väldigt stor walk-in closet ska bli ett gästrum, så nu är det bara att bläddra i almanacka och fundera över vilken vecka man är sugen på att titta förbi.

Dagens stora nyhet är annars att Serbiens premiärminister Kostunica avgår. Även detta skriver DN bättre än jag om.

VETËVENDOSJE!

Trots att de flesta kosovoalbaner är så käcka och goa och glada över utvecklingen och tycker att det är helt ok med FN-administrationen eller till och med bra och nödvändigt, så finns det en liten marginell rörelse, som hela tiden motsatt sig UNMIK och som nu propagerar även mot EUs närvaro i Kosovo. Ett tag verkade det som att de skulle anta det föga fantasifulla EUMIK, men det blev som bekant EULEX, fem bokstäver som ses sprejade på husväggar med ett rött kors över. Rent politiskt har jag inte så mycket till övers för Vetëvendosje, men de kampanjar ändå med viss finess!

image108image109

Jo = Nej         Vetëvendosje=Självbestämmande

Pressmeddelande från UD

Sverige erkänner Republiken Kosovo

Regeringen har idag fattat beslut om att erkänna Republiken Kosovo som en självständig stat med en av det internationella samfundet tills vidare övervakad självständighet.


Regeringens beslut förmedlas till Kosovo i ett brev från utrikesminister Carl Bildt till Kosovos president Fatmir Sejdiu och Kosovos premiärminister Hashim Thaçi.


Den 17 februari antog parlamentet i Kosovo en deklaration om att utropa självständighet. Vid möte den 18 februari, dagen efter självständighetsdeklarationen, enades EU utrikesministrar kring en text som möjliggör för EU:s medlemsstater att var för sig, i enlighet med nationell praxis och internationell rätt, besluta om deras förbindelser med Kosovo.


EU:s utrikesministrar tog särskilt fasta på Kosovos försäkran att etablera en demokratisk och multietnisk stat som säkerställer minoriteternas rättigheter, skydd av kulturarv samt accepterar fortsatt internationell övervakning av Kosovo. Utrikesministrarna konstaterade vidare att den internationella närvaron i Kosovo vilar på FN:s säkerhetsrådsresolution 1244. Mot bakgrund av konflikterna under 1990-talet som ledde till Jugoslaviens sönderfall och den därpå följande långa perioden av internationellt styre av Kosovo underströk EU också att Kosovo utgör ett unikt fall som inte kan anses ha någon prejudikatsverkan.


Kosovos självständighetsförklaring kommer efter flera års resultatlösa internationella ansträngningar att nå en överenskommelse mellan Pristina och Belgrad. Oenigheten i säkerhetsrådet kvarstår också om det förslag till statuslösning som utarbetats. Regeringen beklagar att ingen överenskommelse eller enighet i FN:s säkerhetsråd kunnat nås.


Europa bär ett särskilt ansvar för den fortsatta utvecklingen i Kosovo. EU står berett att stödja och övervaka Kosovos utveckling mot ett modernt rättssamhälle bl.a. genom att inrätta EU:s hittills största civila insats, EULEX Kosovo, som kommer att bestå av upp till 2200 utsända personer. EU bidrar därutöver till den politiska utvecklingen i Kosovo genom en särskild EU-representant i Pristina liksom att i övrigt stödja den internationella civila närvaron. EU har också genom kommissionen åtagit sig att bidra till Kosovos ekonomiska och politiska utveckling genom ett omfattande finansiellt stöd. Ett mödosamt arbete inleds nu att bygga en kosovarisk stat som möter internationella krav. En stor utmaning kommer att vara att stärka det regionala samarbetet, vilket är en förutsättning för försoning och ekonomisk tillväxt i Kosovo.


Sverige är en av de absolut största bidragsgivarna till Kosovo och regionen i stort. Sverige planerar att ge ett större bidrag till EULEX Kosovo. Sverige kommer också fortsatt att bidra med svenskt trupp till den Nato-ledda militära närvaron KFOR. Sverige kommer även fortsättningsvis att ha ett omfattande bilateralt utvecklingssamarbete med Kosovo.


Sverige erkänner Kosovo

Då kan man sluta skämmas då. Jag har ju fått förklara halva svenska grundlagen för att inte bli lynchad av mina uppretade kosovoalbanska kollegor som undrar varför Sverige aldrig erkänner Kosovo som självständig stat. Idag har utrikesnämnden äntligen haft sitt möte och gett sitt stöd till regeringens linje. I eftermiddag fattas beslutet under ett extrainkallat regeringssammanträde.

Läs mer på DN.

Eller kolla in Kosova thanks you, där Sverige numera blir tackat för sitt stöd. 23:a på listan...


EXIT 10-13 juli

Ser du sommaren som ett stort långtråkigt tomrum utan några roliga händelser alls? Kom förbi Balkan och häng med på EXIT i ett citadell i Novi Sad i norra Serbien. Förra året blev den utsedd till Europas bästa festival. The Hives och Sex Pistols är klara, men gillar man inte dem, så finns det troligen mer att välja bland. Konceptet kan kombineras med en tur runt till Kosovo eller likande.


Kolla in deras hemsida!


RSS 2.0