Schori om Kosovo / Zaremba om sin egen förträfflighet

Pierre Schori skrev i fredagens DN en artikel, som på ett mer initierat sätt belyser och analyserar situationen i Kosovo och FNs svårigheter att fungera som man skulle vilja. Artikeln hittar du genom denna länk.

DN har också valt att skapa en hyllningssida till journalisten Zarembas ära, under rubriken "Maciej Zaremba svarar på läsarkommentarer", som jag tycker är än mer bisarr än det faktum att han fått spaltmeter efter spaltmeter av utrymme för sin sensationslystna kvällstidnings- journalistik. Här har uppenbarligen Zaremba själv fått välja och vraka bland breven och publicerar dem som skriver "...först ett tack till en väldigt intressant och välskriven...", "...först och främst vill jag gratulera er för ert enastående arbete och research", "...Jag måste berömma Maciej...", "En gång till: Stort bravo!"

Nej, jag är inte sur för att min framtida arbetsgivare misskrediteras, jag bär på min egen portion av skepsis. Jag tycker bara att det är så synd att DN, när de väl satsar på en så intensiv rapportering från Kosovo, inte kunde använt resurserna och utrymmet bättre och låtit en bra journalist göra en mer mångfacetterad belysning av temat. Jag tycker det är jätteroligt att alla kan läsa så mycket om Kosovo just nu, när det är aktuellt för mig, men snart är 2007 års kvot för Kosovo fylld och då blir det inget mer.

So long Strängnäs!

Imorgon fredag jobbar jag min allra sista dag i Strängnäs inför Kosovoäventyret. Jag är ju inte lagd åt det sentimentala, men det känns vemodigt att ta farväl av alla fina människor jag har haft som kollegor i drygt två år. Pendlingen och några andra av jobbets avigsidor kommer jag kanske ändå inte sakna så mycket - fast tågresorna har å andra sidan oftast varit ganska gemytliga.

Mest är jag panikslagen över hur jag ska hinna klart med överlämning av projekt och rensning bland papper och pärmar på en enda sista dag. Jag får väl göra en "sara" och sitta kvar på fredag kväll tills att jag är klar med veckans arbete.

Strängnäs

Midsommar på Dyngön

Detta ska ju vara min Kosovoblogg, så jag måste först av allt berätta att mitt jobberbjudande nu har kommit på papper, dvs det länge efterlängtade "offret". Bifogat fanns bara tolv bilagor, så nu har jag papper att läsa och blanketter att fylla i fram till avresedatum, som det känns. Skönt i alla fall att det formella också börjar falla på plats.

Men egentligen ville jag bara lägga upp lite justa bilder från midsommarhelgen på Dyngön utanför Fjällbacka. Trots ösregn hela midsommarafton, så blev helgen och festen bara toppen. På en plats som denna i ett hus som detta och med bara trevliga människor, så kan det ju inte bli fel.


Två månader till avresa

Flygbiljett och offer of appointment är två detaljer som det skulle vara skönt att få ordning på innan UN-HABITATs huvudkontor i Nairobi töms helt på administratörer inför semestern. Idag är det precis två månader till dess att jag åker och det är väl inte dags att bli stressad än, men snart blir jag nog det.

Istället drar jag till ön i mitten av bilden över midsommar. Någon som vågar gissa var det är? Pappa säger att det alltid är stora solchanser där ute, så därför bestämmer vi att det blir så. På eniro ser det molnfritt ut, men jag är inte säker på att de uppdaterar bilderna jätteofta. Glad midsommar!

Dyngön

Sågning III och IV

DN har nu publicerat del 3 och del 4 av sina UNMIK-kritiska alster. Även Svenska Dagbladet har en artikel på temat FN och Kosovo.

Goda nyheter har annars kommit från UN-HABITATs huvudkontor i Nairobi. Jag har ju bara väntat på mitt offer of appointment i elva veckor nu, men det skriver att de "deeply regret this unfortunate delay", som har uppkommit på grund av "a few misunderstandings". Chefen därnere har dock "reminded them to speed up the process", så nu kan det inte dröja många veckor till innan jag får offret. Eller så kan det det.

Världen känns mycket ljusare med fina skor

Jag tänkte inte trötta ut allmänheten med oändliga serier av bilder på tapas och soliga ramblor i Barcelona, men kan inte motstå denna fantastiska bild på min fantastiska brorsdotter Emma, 4 år, och hennes fantastiska skor.

Själv fick jag med mig tre par nya dojjor från Barcelona.

Emmas skor

Mer sågning

Del två av Maciej Zarembas artikelserie om UNMIK publiceras idag i DN. En som delar min tveksamhet till Zarembas journalistiska briljans finns här.

Någon som har något positivt att säga om Kosovo? Nähä...

DN sågar UNMIK

Alla som läst dagens DN är ju säkert jätteglada över att inte vara på väg till Kosovo i höst. Jag som varken är dum eller döv - nåja inte döv i alla fall - har ju förstått att FNs rykte inte är perfekt. Naturligtvis uppstår det problem av en så massiv utländsk närvaro, men jag hade önskat att DNs artikel hade varit lite mer nyanserad och hade haft några fler källor än en till synes ganska opportunistisk politiker.

Alla som inte läst artikeln (den första i en serie om fyra) kan göra det här om man inte hellre vill läsa om George W:s besök i Albanien.

Nedräkningen har börjat!

Äntligen har jag fått ett startdatum! 20 augusti bär det av till Pristina och UN-HABITATs kontor för ett JPO-uppdrag i ett, två eller tre år - vem vet? Innan dess väntar en slutspurt i Strängnäs i juni och kurs i albanska i Stockholm under första veckorna i juli. Och sen några veckor semester, packning och lite mer kurs.

Denna veckan har jag gått SIDAs utresekurs och är helt slut, men oerhört peppad inför uppdraget. Hela projektet känns plötsligt lite mer verkligt när jag fått lite kött på benen.

Nu ska jag packa och ta en tur till Barcelona.

RSS 2.0