Vänd världen rätt! - det tar max 15 sekunder

Support HelpSweden.org
Klicka på knappen och skriv under brevet! Och missa inte filmen för all del.

Happy Bajram!

Idag är det Bajram och Ramazan är slut för den här gången. Jag sitter dock på kontoret - än så länge helt själv med undantag för vakten - men är inte specielt ledsen för det. Jag räknar med att få en hel del gjort idag. Så snart jag slutat blogga förstås. Den FN-tjänsteman eller -kvinna, som har till uppgift att pricka in UN holidays med lokala röda dagar, som Bajram, har inte lyckats speciellt bra iår och både början och slutet av Ramazan blev fel. Officiellt är det alltså torsdag som är ledigt inom FN, så efter några dagars förvirring, bestämdes det att alla fick göra som de själva ville. För kosovarerna är det närmast som julafton och den byter man ju inte bort så lätt, men jag håller fast vid torsdag och tar en klämdag på fredag för att hinna upptäcka Tirana och södra Albanien i fyra dagar.

Men än är det tisdag. Hoppas att alla därute får en lika solig dag som jag har. Och Glad Bajram, förstås!

Tack för det Televerket!

Sitter och äter långsam lördagsfrukost med tydliga svenska förtecken, lingonbröd (mjölet från IKEA) och havregrynsgröt kombinerat med dn.se och P3 som webradio. Då blinkar reklamen till vänster upp på skärmen och jag fick ett plötsligt infall att gnälla lite på Sverige som omväxling.

Jag tycker att Telias inställning är underbar. När man flyttar så ringer man Telia och berättar att trots att de är dåliga och dyra, så kan man tänka sig att fortsätta vara kund och betala deras direktörslöner ett par år till. Då tänker de "Vad trevligt att du vill fortsätta vara kund hos oss. Det måste du betala en hög flyttavgift för." Nu har de uppenbarligen kommit till sans och insett det bisarra i att tänka så och vräker ut budskaper  i form av en stor annonskampanj. Naturligtvis kan det inte vara annat än gratis. Som tur är informerar de om hur gnidna de var tidigare. 3180 spänn! Samt om att de tänker vara lika gnidna igen efter 10 november.

Fotnot: Bredbandsbolaget, där jag är kund, tänker inte annorlunda. De tyckte att 495.- var en rimlig kostnad för mig att betala för att fortsätta vara kund.

Otacksamt fältarbete

Nedanstående bilder illustrerar två olika krafter som (i olika riktning) påverkar hur Mitrovica ser ut och fungerar som stad.



Till vänster en till synes glad, entusiastisk och naiv svensk med idéer om hur det skulle kunna bli i framtiden. Till höger den så kallade verkligheten.

Att arbeta för UN-HABITAT i Kosovo betraktas som en tjänst i fält, vilket ska forstås i relation till att arbeta på HQ i Nairobi. De flesta dagarna som fordrivs framför datorn och på möten, känns just fältparametern inte speciellt tydlig i min vardag. Igår var det dock annorlunda, när jag och min kollega Joachim gav oss ut i terräng, på riktigt fältarbete i regnet - dock iklädda vanlig kontorsmundering. Vi har en idé om att utveckla en a åarna genom Mitrovica, Lushta, till ett grönstråk med cykelbanor som kopplar samman centrum med landsbygden. Tyvärr har alla som bor längs med floden kopplat på sitt avlopp direkt utan rening och det finns ganska mycket sopor och djurlik med mera i vattnet, som behover röjas undan. På bilden forsöker vi klättra fram vid en svår passage for att utröna om cykelvägen eventuellt kan dras den vägen.

När expeditionen betraktades som slutförd, återvände vi till bilen längs med Lushtas stränder. Då ser vi denne man som helt ogenerat står och tömmer två stora svarta sopsäckar med frigolit rakt ner i ån. Som tur är, är vi båda redan gravt cyniska och blev på så sätt inte alls besvikna eller upprörda, utan kunde bara konstatera vad vi sett och fotat, torkade av lite lera från skorna och tog bilen hem igen.


Ramazan och värmesystem

Utomhustemperaturen blir allt lägre och inomhustemperaturen följer av naturliga skäl efter - om man inte sätter igång elementen vill säga. Mitt vattenburna system var ju en av föregående vinters mindre roliga följetonger, läckor här och var, liksom därav följande tryckförlust, som innebar att systemet kokade över och fick proppskåpet att helt tappa orienteringen och samarbetsviljan. Men precis som SVT drar igång sina programserier igen under hösten, så är även denna långkörare tillbaka.

Jag, hyresvärden och värmesystemet var nog alla lika glada när sommaren dundrade in och vi kunde låta systemet gå i sommardvala. I förra veckan blev jag återigen sugen på att dra igång elementen och ringde och bad dem komma och fixa det, om inte under veckan, så kanske i helgen. När jag kom hem till Pristina igår igen efter två dagar i Kolašin, Montenegro, hade ingenting hänt. "The workers are very tired during Ramazan" förklarade värden, samma förklaring som jag fick höra för precis ett år sedan när min inflyttning försenades flera gånger. De förväntade dygnsvariationerna i veckan som kommer är minus 3 till plus 15, så jag hoppas att jag inte behöver vänta till efter Bajram.

Samoa har erkänt!

Samoa har i dagarna erkänt Kosovo som självständig stat enligt Kosovo thanks you. Det är alltså inte Yoggin med persika, kiwi, mango, ananas, melon och passionsfruktjuice det handlar om, utan ögruppen i Stilla Havet. Det är alltså nu totalt 47 stater som erkänner Kosovos självständighet, däribland Luxemburg, Monaco, Liechtenstein, Marshallöarna, Nauru, San Marino och Malta.

Vad som är mer intressant är att det ryktas om att två andra småstater ligger i startgroparna, men för den sakens skull inte vilka skitstater som helst, utan grannländerna Makedonien och Montenegro. För båda är det något av ett inrikespolitiskt bekymmer. Makedonien har en stor albansk minoritet, som har bojkottat det politiska arbetet på nationell nivå sedan februari p g a den politiska (etniskt makedonska) majoritetens ovilja att erkänna, medan en tredjedel av Montenegros befolkning betraktar sig som serber och lovat att bli skitsura om man gör verklighet av planerna. Från officiellt håll låtsas man som att det inte är en stor grej och talar i termer av att "erkänna den nya verkligheten".

När det väl blir dags, kom ihåg var ni läste det först!

En olycka kommer sällan ensam

Jag syftar naturligtvis på mina blogginlägg som just nu publiceras med en intensitet av 2/dag, efter en lång tystnad. Men också på väderomslaget. I förra veckan var det över 30, vilket min förvirrade kroppstermometer (förkylning med lätt feber) hade svårt att ta in efter veckan i Stockholm med regn och höstkänsla.

Nu är ordningen återställd. Kosovo har snabbt hakat på trenden där Sverige ligger i framfronten (kallfronten?) Elva grader igår på dagen och på fredag väntas nattfrost. I morse gick jag resolut in i mitt kombinerade gästrum och walk-in closet och rotade fram väskan med vinterkläder. Kärt återseende av kläder jag hade glömt att jag ägde.

Svart i rutan

Det är inte bara min blogg, som på sistone har försämrat servicen till allmänheten radikalt. När jag igår slog på teven för första gången på ett par veckor, var 40 av den vanliga 50 kanalerna borta. Väl på jobbet fick jag höra förklaringen. Det lär vara så att IPKO har piratvisat CNN, BBC och alla andra utländska kanaler och nu är det slut på det. Nu får man vackert nöja sig med ett 15-tal albanska och kosovariska kanaler. I morse avnjöt jag min skål med flingor ackompanjerat av upphottad albansk folkmusik med snygg video i traditionell landsbygdsmiljö och folkdräkter.

RSS 2.0