Pressmeddelande från UD

Sverige erkänner Republiken Kosovo

Regeringen har idag fattat beslut om att erkänna Republiken Kosovo som en självständig stat med en av det internationella samfundet tills vidare övervakad självständighet.


Regeringens beslut förmedlas till Kosovo i ett brev från utrikesminister Carl Bildt till Kosovos president Fatmir Sejdiu och Kosovos premiärminister Hashim Thaçi.


Den 17 februari antog parlamentet i Kosovo en deklaration om att utropa självständighet. Vid möte den 18 februari, dagen efter självständighetsdeklarationen, enades EU utrikesministrar kring en text som möjliggör för EU:s medlemsstater att var för sig, i enlighet med nationell praxis och internationell rätt, besluta om deras förbindelser med Kosovo.


EU:s utrikesministrar tog särskilt fasta på Kosovos försäkran att etablera en demokratisk och multietnisk stat som säkerställer minoriteternas rättigheter, skydd av kulturarv samt accepterar fortsatt internationell övervakning av Kosovo. Utrikesministrarna konstaterade vidare att den internationella närvaron i Kosovo vilar på FN:s säkerhetsrådsresolution 1244. Mot bakgrund av konflikterna under 1990-talet som ledde till Jugoslaviens sönderfall och den därpå följande långa perioden av internationellt styre av Kosovo underströk EU också att Kosovo utgör ett unikt fall som inte kan anses ha någon prejudikatsverkan.


Kosovos självständighetsförklaring kommer efter flera års resultatlösa internationella ansträngningar att nå en överenskommelse mellan Pristina och Belgrad. Oenigheten i säkerhetsrådet kvarstår också om det förslag till statuslösning som utarbetats. Regeringen beklagar att ingen överenskommelse eller enighet i FN:s säkerhetsråd kunnat nås.


Europa bär ett särskilt ansvar för den fortsatta utvecklingen i Kosovo. EU står berett att stödja och övervaka Kosovos utveckling mot ett modernt rättssamhälle bl.a. genom att inrätta EU:s hittills största civila insats, EULEX Kosovo, som kommer att bestå av upp till 2200 utsända personer. EU bidrar därutöver till den politiska utvecklingen i Kosovo genom en särskild EU-representant i Pristina liksom att i övrigt stödja den internationella civila närvaron. EU har också genom kommissionen åtagit sig att bidra till Kosovos ekonomiska och politiska utveckling genom ett omfattande finansiellt stöd. Ett mödosamt arbete inleds nu att bygga en kosovarisk stat som möter internationella krav. En stor utmaning kommer att vara att stärka det regionala samarbetet, vilket är en förutsättning för försoning och ekonomisk tillväxt i Kosovo.


Sverige är en av de absolut största bidragsgivarna till Kosovo och regionen i stort. Sverige planerar att ge ett större bidrag till EULEX Kosovo. Sverige kommer också fortsatt att bidra med svenskt trupp till den Nato-ledda militära närvaron KFOR. Sverige kommer även fortsättningsvis att ha ett omfattande bilateralt utvecklingssamarbete med Kosovo.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0