Parasiter - Kosovarisk arkitektur X

Det ganska stora beståndet av modernistisk bostadsarkitektur, som finns framförallt i Pristina och Mitrovica är ett arv från Jugoslavientiden. Upplåtelseformen har jag inte riktigt förstått mig på, men tycks under transitionen från jugoslavisk socialism till kosovarisk liberalism ha utvecklats till något slags blandning av allmännyttig hyresrätt och privat ägo. En gång i tiden fick man ett slags livstidskontrakt utan att betala någon egen insättning, men idag säljs de dyrt, eftersom kvaliteten oftast är mycket högre än i nybyggnation.

Något samfällighet eller bostadsrättsförening finns det dock inte. Om taket börjar läcka, så betraktas problemet inte angå någon annan än den vars lägenhet det läcker in i. Men att själv bekosta ett helt nytt tak bara för att man bor högst upp, är det inte många som har råd eller lust till. Den ekonomiskt sinnade ser då till att få in en extra lägenhet under det nya taket och det är numera snarare regel än undantag att bostadshus från 60- och 70-talen har olikaformade cancersvulster växandes på det tidigare platta taket. Lyckligtvis fanns det kalkylmodeller för att bygga jordbävningssäkert på den gamla goda tiden, så det verkar som att betongstommarna tål en eller två extra våningar. Så länge det inte börjar skaka...


Kommentarer
Postat av: Leif Blixth

Intressant med lite "inside" från Balkan, Daniel! Och även från Ljungby (kungabesöket.

Hälsningar Leif (Blixth)

2008-07-11 @ 18:17:27
Postat av: Naim Murseli

Intressanta inlägg det här med arkitektur.



Imorgon släpps min blogg Daniel :) Kika gärna in!



/ Naim

2008-07-13 @ 16:39:22
URL: http://www.murseli.se
Postat av: Fatri Rexhepi

Hej Daniel!

Mycket intressanta inlägg i bloggen!

Jag och en vän skriver vårt examensarbete om bland annat energieffektivisering av bostadshus i Kosovo. Vi undrar om vi kan kontakta dig via någon email för några frågor angånde bostäder i Kosovo.

Mvh Fatri

2012-03-04 @ 21:29:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0