Gott och blandat - Kosovarisk arkitektur II

Bland planerare hemmavid har ju funktionsblandning varit på tapeten de senaste decennierna. Efterkrigstidens zoneringsprinciper med alla funktioner prydligt separerade från varandra - bostäderna på sin gata, handel vid motorvägskorset, arbetsplatserna i sin företagspark - har varit helt fel, i alla fall i teorin.

image51Kosovo skippade teoridelen och gick direkt på mål - action planning kallar vi det på UN-Habitat. Fast det är klart, det är väl inte direkt någon som har planerat i det här fallet. På en tvärtgata här i närheten ligger det en svetsverkstad i bottenvåningen på ett flerbostadshus och just det kanske är en mindre lyckad kombination. Min mataffär Viva ligger i bottenvåningen på en xhamia, moské, vilket inte är något som helst problem. De stänger dock av någon anledning i en kvart när det är kvällsbön. Dessutom har Viva inte tillåtelse att sälja alkohol, men trappistosten, som tillverkas av franska munkar, verkar ha lyckats hålla sig kvar i sortimentet. De flesta är inga hardcoremuslimer här, det kanske är därför.

Ändå är det en och annan på jobbet som har fastat. På fredag är det dock bajram och Ramadan är över för den här gången. Att inte käka eller dricka på hela dagen tycks dock var ok - det är att låta bli att röka som är det kämpiga och nästan alla röker vansinnigt mycket. Hemma har man ju nästan glömt av hur mycket man stank om kläder och hår efter en utekväll. Nej, nu ska jag fördjupa mig i senaste 'Arkitekten'. Har varit ute i Ajvalija idag och hämtat post. Lite julafton över det - äh nu tog jag i... 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0