Lika som bär

Vet inte av motsättningarna mellan Kosovo och Serbien egentligen handlar om. De verkar ju ha samma smak annars. Båda länderna har nyvalda ledare, som inte bara är till förväxling lika - relativt ungdomliga män men med grått hår - de heter dessutom i princip samma sak. För att förtydliga är det Kosovos premiärminister Thaçi till vänster och Serbiens president Tadic till höger. Att Thailands förre ledare Thaksim verkar vara tillbaka på den politiska banan gör ju inte saken lättare, men han har i alla fall den goda smaken att hålla sig ett par hundra mil från Balkan.
Hajk
Väl framme i Peja (bilden), kunde man en kort sekund luras att tro att man kommit till en schweizisk alport, men de villfarelsen tas snart ur en när man börjar röra sig runt i staden, som ser ut som de flesta andra här nere. Efter en makiato te madhe och macka blev det jeep upp i Rugova tillsammans med några bekanta och obekanta, ironiskt nog till exakt samma plats som jag var på i höstas. Nu var allt annorlunda och det mesta av vandringen skedde på (och i) snö. Som vanligt var det dock överväldigande vackert.


Efter sen lunch och bilresa tillbaka till Prishtina, var jag helt utpumpad och trodde jag skulle få somna i soffan, men fann mig plötsligt ombytt på en bar med en drink i handen. Det ser ut att ha blivit min nya lördagsvana, lite friluftsliv på dagen och party på kvällen trots att jag inte alls orkar.
Tack Götaland!
Några tips:
- Passa på och njut av lite egen bonustid. Tänd ett ljus och läs en bok. Eller lyssna på din iPod i mörkeret
- Koppla en bilbatteri till modemet, hoppas på att din leverantör har ström och läs min blogg
- Sträck dig efter ficklampan, värm en burk soppa på gasköket och bred en macka (öppna och stäng kylen snabbt)
- Skriv en lista på alla bra saker du ska köpa och ha i ett nödskåp inför nästa strömavbrott: ficklampsbatterier, burksoppa, litet gaskök osv.
Att erkänna eller inte erkänna
Igår hade de albanska kollegorna ordnat en överraskning efter vårt team meeting och bjöd på lokala läckerheter. Varje dag kommer de och tackar olika utländska kollegor för att just deras land har erkänt Kosovo. Jag får sitta och skämmas medan Reinfeldt fegar. Men tanke på den brinnande amerikanska ambassaden, kanske det inte är så dumt att fega. Eller är det bara de parlamentariska kvarnarna som måste mala färdigt först. Någon allmänbildad får gärna upplysa mig. För er som inte har örnkoll på precis vilka stater som erkänt och när, finns den eminenta och ganska söta sidan Who recognized Kosova as an independent State? där alla länder tackas. Länge ryktades det att Afghanistan av alla länder hade varit först ut, men när röken skingrats är det uppenbarligen Costa Rica som tog hem den poängen.
P.S. Trots oroligheter i Belgrad, brinnande gränsposteringar och demonstrationer i norra Mitrovica, så är det kav lugnt i Prishtina. Som vanligt.
And the winner is...
I söndags presenterades också den nya flaggan. Det var inte någon av finalisterna som tog hem segern, men det blev i alla fall lite likt en av dem. Jag är hur som helst tacksam för att det inte blev den kombinerade albansk-amerikanska jag hade hört rykten om tidigare. Den det blev nu är ju snudd på konceptstöld från Bosnien-Hercegovina med landets form i gult på blå bakgrund, uppiffat med vita stjärnor. Det är klart att de skulle ha stjärnor. Allt som är bra har ju stjärnor, USA, NATO, EU, jag till och med Jugoslaviens röd stjärna får nog räknas dit. Många ser ju tillbaka på den tiden som den gamla goda. De sex stjärnorna på Kosovos nya flagga symboliserar folkgrupperna albaner, serber, turkar, gorani, romer och bosniaker. Sen finns det ju ytterligare minoriteter (i princip hur många som helst), men alla kan ju inte vara med. Fast en liten stjärna för alla oss expats kunde de väl ändå klämt in.
Halvlek
Och det bådar gott. Redan igår, den första morgonen med självständighet stod min nya dator på kontoret och idag på själva halvårsjubiléet blev den installerad. Jag kommer inte att sakna tröskverket till plåtlåda som jag haft tills nu. Det var ju lite komiskt att det blev just nu, men allt annat än komiskt att FN-kvarnarna ska mala så långsamt. Det är snart ett år sedan det blev klart med min tjänst och jag vill inte tänka på hur många tusenlappar som gått till spillo i väntan på att Outlook ska öppna, webläsaren starta om efter att ha kraschat och några "Your system is running low on virtual memory" när man använder Word, internet och Outlook - samtidigt.
Jag ser fram emot ytterligare sex månader här, inte bara med en normalfungerade dator, utan också med en vår och sommar utan minusgrader, roligare arbetsuppgifter på kontoret, soliga helgresor i regionen och kanske lite självständighetsorsakad jävlar anamma och förändringsentuasiasm från kosovarernas sida. Vi får bara inte hoppas att det blir så trevligt att jag stannar ytterligare en vinter.
Independence Days


Jag inledde helgen med att på lördag morgon helt illojalt fly Republiken Kosovos födslovåndor för ett par timmars skidåkning i makedonska Kodra e Diellit, strax utanför Tetovo. Tre liftar var öppna och platsen gjorde skäl för sitt namn Soliga berget, men som alla andra sekunder den här helgen var det svinkallt och det bet rejält i kinderna. Jag tycker det var lite sött att de hade en liten ortodox kyrka mitt i backen.
Väl tillbaka i Prishtina var jag helt slut, men det kändes inte som ett alternativ att gå till sängs tidigt. Kosovarerna är inte kända för att vara gnälliga, men jag har nog aldrig sett så många så glada på en och samma gång. Jag har nog inte sett lika många albanska flaggor på en dag heller.


Söndagen, själva självständighetsdagen, bjöd på illblå himmel och strålande sol. Det var lite egendomligt att promenera de fem minuterna hem till lägenheten och slå på BBC eller CNN som förstås hade Kosovo som förstanyhet och se samma sak som jag upplevde live alldeles nyss sändas över hela världen. Hästarna tror jag inte var med på Aktuellt i alla fall.
Avenyn var (eller rättare sagt är - folkfesten är ännu långt ifrån slut) centrum för alla festligheter. Hade jag inte klättrat upp på ett elskåp skulle jag inte kunnat gissa att de dolde sig en jättetårta bakom folkmassan. Jag var mycket imponerad av att de kunde stå där och bara titta i väntan på att premiärminister Thaçi skulle dyka upp och äta första biten.


Och imponerad att de stod ut i de många minusgraderna. Euforin hade nog blockerat de allra flesta nervbanor som kunde förmedlat kyla. Killen på bilen till exempel, som håller fast i plåten - utan vantar.
Sista bilden är från idag, måndag kväll. Imorse när jag gick till jobbet kändes det som nyårsdagen, nästan inte en kotte ute på gatan och nästan ingen trafik. Men på eftermiddag var det igång igen. Flera grupper spelade traditionell musik och människor dansade på Avenyn. Och - hör och häpna - en och annan körde runt i sin bil, tutade och viftade med albanska flaggan.
Firandet har börjat
I väntans tider
Inför söndagen planeras det i varje fall att bjudas på världens största tårta på stan. Bryggeriet Peja ska erbjuda gratis öl till alla med mera med mera. Det är en solig fredag eftermiddag, man luras att tro att våren är på väg och det känns ungefär som inför Valborg.
Nattetid väntas dock temperaturer neråt minus 14 och imorgon ska jag åka till Makedonien och åka skidor. Vi hoppas därför inte på någon UDI under lördagen, med eventuellt tillfälligt stängda gränser, så att vi inte kommer hem i tid till Carola.
R I P, lilla dåliga affären
Nu har den föga förvånande gått i graven och jag har fått svaret på frågan hur alla dessa meningslösa småaffärer klarar sig. De gör inte det. I veckan öppnar en studio med grafiska designers istället. Bättre lycka önskar jag dem!
Alla talar om...
Det är alltså datumet för självständighetsförklaringen jag tänker på. Det har förvisso ett gemensamt med Melodifestivalen; det blir ett jäkla party, men har inte så stor betydelse för det verkliga livet. Efter att det tidigare har gissats högt och lågt, så sägs det nu med alltmer unison röst: söndag 17 februari. I princip alla är övertygade och blir det inte 17e, så blir det nästan samma antiklimax som när alla IT-system skulle kollapsa vid Millenieskiftet.
Man får ta seden dit man kommer
Till att börja med är det ju alltid fantastiskt att Carola är med, även om det naturligtvis gör hela tävlingsmomentet överflödigt. Vill Carola åka till ESC, så är det klart att hon får det. Kul för den där Andreas som får följa med. Sen är det ju ett gäng schlagerrävar, Sanna Nielsen, BWO, Linda Bentzing och Charlotte Nilsson (hon kommer snart heta Nilsson igen, så det är lika bra att fortsätta kalla henne det, på samma sätt som Carola aldrig slutade heta Häggkvist), som hjälper till att ge rätt stämning åt varje delfinal. Därtill ett gäng riktigt sliskiga killar, som ju passar utmärkt i detta folkliga sammanhang; Lasse Lindh och Patrik Isaksson (som jag alltid trott var samma person, men man får väl inte tävla med två låtar?), Niklas Strömstedt och Christer Sjögren.
Det geniala är dock att Christer Björkman insett att om Europa vill ha balkan, då ska Europa få balkan. Åh Mickey Mickey hej Mickey du är helt okej hej Mickey Huskic (som tävlar under sitt kortare artistnamn Mickey Huskic) sjunger Izdajice och är uppenbarligen direkt kåppy-pejstad från den bosniska uttagningen. Nästanryska The Nicole medverkar med Razborka, som i och för sig inte är balkan, men slaviskt så det förslår. Om inte Daniel Mitsogiannis är grek, så vet jag inte vad som är grekiskt. Men men men, de vi måste skicka till Belgrad är förstås Andra Generationen med vitlöksdoftande Kebabpizza Slivovitza. Bergsjön tog hem totalsegern 2005 med My number one. Nu är det Hisingens tur!
Inte min Romney i alla fall
IKEA!



Sammanfattningsvis kändes det oerhört lyxigt att få sitta och äta lunch och se ut över Medelhavet, ta en kaffe i solen utan jacka och basta och bada på hotellet. Utöver Ikea, njöt vi naturligtvis också av flera andra internatiella kedjor, som man hemma i bästa fall betraktar som ett nödvändigt ont, nämligen McDonald's och Starbucks.
Kosovo + USA = sant

Just statssymbolerna och i synnerhet den nya flaggan är jag väldigt nyfiken på. Jag har försökt diskutera det hela med mina lokala kollegor, som avfärdar det hela. "Vi har ju redan en flagga" säger de i kör. Jag försöker förklara att det är grannlandet Albaniens flagga. "Ja, just det, vi är ju albaner." Jag försöker då argumentera för att själva grundvillkoret för att Kosovo ska erkännas av västvärlden är ju att de kommittar sig (som vi säger nuförtiden) för en multietnisk statsbildning, som inte bara tillgodoser serbernas, utan också alla andra minoriteters, rättigheter. De måste i alla fall låtsas de första tio åren och leka multietnicitetsleken så länge FN och EU har ett finger med i spelet.
Om nu någon ändå kan tänka sig att diskutera en ny - och annorlunda - flagga, så tycks upplägget uppe till vänster vara det som flest nämner som troligt. Alla i Kosovo tycker att USA är toppen. De är inte så griniga som vi svenskar, som alltid kommer dragandes med Vietnam- och Irakkrig, kulturimperialism och 7eleven-epidemin som tar död på allt lokalt näringsliv i de svenska städerna. Inte bara Bill Clinton, förlåt Bil Klinton, är en hjälte sedan bombningarna av Serbien '98-'99, utan det tycks gå längre tillbaka och många menar att det är det starka albanska lobbyn (av vissa kallad maffian) i USA, som ligger bakom amerikanernas orimligt stora engagemang för lilla obetydliga Kosovo.
Detta till trots, eller kanske just därför, tycker jag att flaggförslaget är skrattretande, den mest banala sammansättning av Albaniens och USAs flaggor man kan komma på. Att något är skrattretande är emellertid inget hinder för att det är verklighet i Kosovo, så det återstår bara att vänta och se.